miercuri, 12 decembrie 2012

Vine Craciunul. Cum ne pregatim si ce mai mancam?



Mai sunt putine zile până la Crăciun...

Încep petrecerile de tot felul, sfinți, Revelion, iar pe 8 ianuarie ne uităm cu stupefacție spre abdomen ca să vedem că ne-au dispărut ”pătrățelele” pentru care am muncit din greu toată vara și toamna (in cazul in care le-am avut vreodata) si imediat se instaleaza panica, urmata de o cura de slabire care la unele persoane duce pana la infometare si care numai bine nu face.

E cazul sa ne gandim putin  la ce si cum sa mancam de Craciun, asta ca sa nu ajungem in nici una din situatiile de mai sus, sau chiar mai rau, pe mana medicilor.

De aceea, este bine ca in perioada sarbatorilor sa nu evitam micul dejun, care este cea mai importanta masa a zilei si peste care se "sare" in mod constant din diverse motive (lipsa de timp, cafeaua si tigarea, etc.) deoarece acesta, dupa somnul de pe timpul noptii, aduce un aport important de calorii, reducand astfel nevoia de a consuma alimente grase pe timul zilei. 


La majoritatea romanilor se stie ca felul principal de sarbatori este friptura si in special cea de porc gatita la cuptor.

Este mult mai sanatos ca aceasta sa fie gatita in aburi si cu cat mai putina sare, insotita de garnitura din legume gatite in acelasi mod, care au fost proaspete nu congelate. 

Un bun inlocuitor al carnii de porc este cea de curcan care contine pe linga proteine seleniu, vitamina B6 si aminoacizi,reduce colesterolul rau si genereaza buna dispozitie datorita serotoninei (serotonina este hormonul care iti asigura starea de buna dispozitie si de calm). 


Si ajungem la principalul vinovat de kilogramele in plus , care este dulcele!  

Zaharul este o mare tentatie a omului, dar pe cat de "bun" este la gust, pe atat de mult rau face organismului si nu este de mirare ca e supranumit otrava alba! 

Cofetaria romaneasca e plina de prajituri care mai de care mai gustoase si, pe care, gospodinele trudesc din greu sa le faca cat mai apetisante ca aspect si cat mai dulci, astfel incat sa fie laudate pentru stiinta si efortul lor. 
Nu ma indoiesc de bunele lor intentii,  insa zaharul din aceste prajituri face ravagii organismului uman. 
Printre efectele negative ale acestuia enumar: diabetul, obezitatea, scaderea imunitatii, obliga organismul sa elimine calciul din oase si astfel reduce rezistenta acestora. 

Un alt factor care nu trebiue omis este alcoolul.  Studiile specialistilor au aratat ca acesta ingrasa pentru ca, odata ingerat, este folosit de organism ca sursa de energie si acesta nu mai apeleaza la rezervele de grasime, iar rezultatul se vede in acei centimetri in plus din jurul taliei!  Nu manca pina te simti plin, pentru ca imediat o sa apara o senzatie de disconfort si te vei misca greu.

Bea un pahar de apa cu circa 20-30 min inainte de masa, si astfel vei manca mai putin. Incearca sa faci miscare intre mese, de genul unei plimbari scurte, sau incearca sa fii activ in casa. Miscarea arde caloriile, ajuta la digerarea alimentelor consumate din belsug. Inactivitatea duce la o functionare lenta a intestinelor.
Pentru o digestie usoara ai neaparata nevoie de miscare.

In final, va sfatuiesc sa mancati si sa beti cumpatat, sa gustati din toate bunatatile fara a face excese, si va doresc sa acumulati cat mai putina celulita.

Sarbatori fericite! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu