luni, 16 septembrie 2013

Masa musculara-sfaturi pentru cresterea masei musculare

"Cum sa cresc masa musculara?"

E o intrebare pe care si-o pun majoritatea practicantilor de body-building si cauta tot felul de retete sau exercitii minune care sa ajute la obtinerea masei musculare.  Desi exista multe produse care sa duca la acest  deziderat, nu toate se potrivesc sau au rezultatele dorite. Multi renunta la carbohidrati in favoarea proteinei, ceea ce este gresit, pentru ca acest lucru afecteaza rezervele de glicocen ale organismului si duce implicit la o pierdere semnificativa a tesutului muscular. Asa ca ai nevoie de carbohidrati ca sa pastrezi muschii.

Foloseste L-carnitina, care accelereaza pierderea grasimilor si ajuta atat pe timpul antrenamentului, dand forta si energie, cat si dupa terminarea acestuia,  ajutand la recuperarea mai rapida.
Magneziul combinat cu creatina stimuleaza efectul acesteia din urma, ducand la o crestere semnificativa a fortei si masei musculare.
Stimuleaza natural cresterea nivelului de testosteron, prin efectuarea unor exercitii  de baza care folosesc cat mai multe grupe musculare de genul impinsului, genuflexiunilor, fandarilor cu bara in spate etc.  Nu manca proteina in exces, deoarece o cantitate prea mare duce la scaderea nivelului de testosteron.  Nu bea alcool, care poate stopa producerea testosteronului si consuma grasimi mononesaturate care se gasesc in nuci, alune, masline, peste.
Consuma o cafea cu 1 ora inainte de antrenament, deoarece cofeina ara proprietatea de a reduce nivelul de durere resimtit in muschi datorat efortului si, implicit, poti forta la antrenament .

Pentru ca masa musculara si forta sa creasca, trebuie ca organisnul sa fie fortat sa se adapteze la greutatea si numarul de repetari mai mare decat anterior, pentru a nu interveni plafonarea si a evita ca muschiul sa se obisnuiasca cu tipul respectiv de efort si sa nu mai creasca. Asta nu inseamna ca o sa ajungi sa faci 50 de repetari cu 150 de kg.   Este fizic imposibil, deoarece exista limite peste care nu se poate trece.
Foloseste un program de antrenament timp de 4- 6 saptamani, dupa care schimba atate exercitiile, greutatile si numarul de repetari, pentru a tine muschiul in "confuzie" si  a nu-l lasa sa se obisnuiasca cu un anumit tip de efort.
Dormi suficient, 8 ore pe zi, pentru a ajuta muschii sa se recupereze si astfel sa iti creasca masa musculara si forta.