sâmbătă, 29 decembrie 2012

Slabim dacă mergem la sală? Cum?

Răspunsul direct la întrebarile din titlu este:  Da, dar nu oricum  :)

Pentru a fi eficientă și cu rezultate vizibile atat pe termen scurt dar mai ales pe termen lung, o cură de slabire trebuie facuta cu ajutorul de exerciții fizice. Aceasta trebuie insotita neaparat si de un regim alimentar care trebuie respectat riguros,pentru ca, degeaba merg la sala si fac diverse exercitii gen cardio,(care dau cele mai bune rezultate in curele de slabire)daca dupa aceea maninc tot ce imi pica in mana fara a tine cont de aportul caloric al fiecarui aliment si mai ales de cate calorii am consumat la sala, astfel incat sa nu depasesc numarul acestora cu ce mananc dupa aceea. Este bine de stiut ca slabirea brusca a organismului nu este recomandata deoarece poate duce la efecte negative si chiar la boli foarte grave.Multe persoane se infometeaza cu scopul de a slabi cat mai mult si cat mai repede,fara a tine cont insa de faptul ca, prin aceasta dauneaza grav propriului organism, lipsindul pe acesta de nutrientii necesari bunei functionari si ca urmare, acestor persoane l-e este afectat modul de gandire, cad in depresie sau au accese de furie datorate gradului mare de iritabilitate sau resimt alte efecte negative pe care insa nu le voi numi aici .

Vrei sa slabesti si ai procurat un abonament la sala de fitness, dorind sa ai un corp cat mai tonifiat in cat mai scurt timp. In primul rand sa nu  te astepti la rezultate imediate.Trebuie sa ai rabdare.Nu te astepta la rezultate spectaculoase peste noapte pentru ca risti sa fii deceptionat(a) si sa iti pierzi interesul pentru exercitii fizice.

Cere ajutorul unui specialist pentru a afla care este pozitia corecta in cazul fiecarui exercitiu. Tehnica este foarte importanta atunci cand vine vorba de eficienta maxima. O pozitie incorecta nu numai ca nu te ajuta , dar poti sa te ranesti.
Concentreaza-te pe tehnica de executie a fiecarui exercitiu si incearca sa-l executi cat mai corect astfel incat sa lucrezi exact muschiul sau muschii pe care ai antrenezi in acel moment.

 Este bine sa te antrenezi intr-o incapere cu multe oglinzi, pentru a putea vedea atunci cand gresesti si pentru a putea corecta aceste greseli.
Nu iti tine respiratia
Incearca sa nu iti tii respiratia, oricat de greu ti s-ar parea exercitiul pe care il executi. In general, este bine sa expiri cand ridici o greutate si sa inspiri in momentul de repaos. Cand incetezi sa respiri normal, nu numai ca te vei simti inconfortabil, dar pot aparea si senzatii de ameteala din cauza insuficientei oxigenari a sangelui si implicit a inimii.

Gaseste viteza potrivita
Controleaza-ti viteza cu care faci exercitiile. Daca lucrezi prea repede, muschii nu vor mai fi solicitati la maximum, iar daca lucrezi prea incet ii vei solicita mai mult decat trebuie si vei avea dureri asa ca incearca sa iti gasesti temporizarea eficienta.

Alege greutatea potrivita
Foloseste o greutate suficient de mare pentru a avea impact asupra muschilor pe care ii lucrezi, dar fereste-te de cele care iti cauzeaza tremur sau te storc de energie complet. Pentru incepatori, greutatile pot varia intre 2 si 5 kilograme, depinzand de exercitiul efectuat. Conteaza insa si conditia fizica a fiecarei persoane in parte.

Adauga momente de intindere in program
Intinderea este foarte importanta intr-un antrenament, de cele mai multe ori fiind uitata. Trebuie neaparat sa te incalzesti inainte de efort, miscandu-ti usor toate grupele de muschi, iar la final, pentru 2 minute, fa cateva exercitii usoare, statice, care sa-ti imbunatateasca flexibilitatea..

Mentine exercitiile cardio
Exercitiile cardio sunt foarte bune pentru sanatate ,iti cresc conditia fizica si in acelasi timp, te ajuta in orice cura de slabire. Nu trebuie sa faci sport toata ziua, 30 minute fiind suficiente pentru rezultate foarte bune.

Combina exercitiile cardio cu exercitiile de lucru cu greutati astfel incat pe linga slabire sa obtii si tonifierea musculaturii si sa previi astfel aparitia vergiturilor sau a pliurilor de piele.

Nu lucra acelasi tip de antrenament o perioada de timp indelungata, deoarece asa corpul intra in rutina, se obisnuieste cu tipul respectiv de efort, nu mai raspunde cum trebuie si nu vei avea rezultate.

Pregateste psihic si mobilizeazate pentru fiecare antrenament, astfel incat cand vii la sala sa fii motivat sa sa nu cedezi inainte de a atinge fiecare grad de dificultate(real fata de posibilitatile fiecaruia)pe care l-ai gandit in programul de antrenament si vizualizeaza cu ochii inchisi in stare de relaxare exercitiile pe care urmeaza sa le executi in sala.Determinarea, vointa si ambitia sunt foarte importante in atingerea scopului propus( slabire, tonifiere, masa musculara).

 Avand in vedere ca incepe un nou an si ca deobicei cam toata lumea se gandeste ca ar fi timpul sa se apuce de sport(ideee care la multi se pierde dupa cateva antrenamente)sper ca acesta sa fie unul mai bun pentru toti, iar cei care doresc sa isi imbunatateasca stilul de viata, sa nu faca asa cum spune un proverb "nu lasa pe maine ce poti face azi" si sa inceapa un nou an practicand sportul,indiferent in ce forma, pentru a castiga sau mentine sanatatea care este cel mai important lucru pentru om.

LA MULTI ANI!


joi, 20 decembrie 2012

nu evita antrenamentele de picioare

Picioarele sunt o grupa musculara care este evitata de multi dintre practicantii de culturism.Motivele pentru care se intimpla acest lucru sunt diverse,de la plictiseala  si greutate in efectuarea exercitiilor, pina la mentalitatea de genul"ce imi trebuie sa fac picioare, ca sunt destul de dezvoltate?",asta in conditiile in care persoana in cauza s-a dezvoltat in partea superioara si a ramas cu picioare de "gainusa sau scobitori".(asa cum se mai spune prin salile de antrenament).






Pe langa aspectul inestetic pe care il capata corpul, lipsa antrenamentului de picioare priveaza organismul de rezultate superioare a cresterii de forta si masa musculara.Cand spun asta ma refer la faptul ca, in urma unui antrenament intens de picioare ,tip genuflexiuni cu bara,care lucrate corespunzator, duc corpul omenesc aproape de epuizare si ca urmare reactia de aparare a organismului este sa creasca nivelul de testosteron, pentru a creste masa musculara la nivelul intregului corp si astfel sa faca fata stresului la care sunt supusi muschii. Picioarele ocupa jumatate din corp si antrenarea acestora are ca urmare accelerarea metabolismului, precum si antrenarea suplimentara a abdomenului acesta participind activ la antrenamentele de acest gen, ajuta astfel la obtinerea unui abdomen plat.Pentru persoanele de sex feminin trebuie ca aceasta grupa sa fie prioritara, deorece se stie ca femeile acumuleaza cea mai mare parte a celulitei pe picioare si fese. Inchei aceasta postare si va sfatuiesc ca o data pe saptamana sa alocati un antrenament doar pentru aceasta grupa pe care multi o neglijeaza, pentru a va dezvolta armonios si a obtine rezultatele dorite.

vineri, 14 decembrie 2012

Cateva sfaturi despre ce trebuie sa faci cand te antrenezi in frig.

Odata cu sosirea iernii,temperaturile au scazut cu mai multe grade sub zero(mai ales in ultimele zile). Pentru cei care se antreneaza in aer liber sau chiar si pentru cei care se antreneaza in sali in care incalzirea nu functioneaza normal sau este insuficienta, este bine de stiut ca, antrenamentele in astfel de conditii sunt destul de dificil de suportat si ca randamentul sportivului scade in functie de gradele celsius indicat de termometre.In aceste conditii, trebuie in primul rand trebuie sa ai grija cu ce te imbraci.



Hainele din bumbac sunt bune absorbante de transpiratie dar atunci cand se uda devin reci si de aceea sa ai la tine maieuri si tricouri de schimb,sau poti sa incerci varianta mai scumpa, dar mai eficace si anume neoprenul.Imbraca mai multe haine calduroase,si asa sa poti sa iti reglezi temperatura corporala prin scoaterea sau adaugarea de astfel de articole. La inceputul antrenamentului este esential sa te incalzesti mai atent decat o faci in mod obisnuit pe timp calduros, astfel incat muschii "raciti" sa fie gata de antrenament evitand intinderile musculare sau mai rau rupturile.Incaltamintea folosita la antrenament, trebuie de asemenea sa fie buna absorbanta a transpiratiei scazind astfel pierderea de caldura a corpului.Bea cat mai multe lichide pe timpul si dupa terminarea antrenamentului pentru a preveni deshidratarea care afecteaza capacitatea organismului de a-si regla temperatura.Acoperati capul cu o bentita  sau o sapca  pentru reducerea pierderii de caldura la nivelul capului.Frigul duce la scaderea fortei musculare si este bine sa evitati antrenamentele daca in sala nu este o temperatura de 22-24 grade celsius,dar daca totusi te antrenezi pauzele sa fie mici pentru ca muschii sa nu se raceasca.La sfarsitul antrenamentului nu te aseza si plimba-te usor prin sala pina cand ritmul cardiac revine la normal si dupa ce faci dus mai asteapta 10-15 min. pina iesi din incinta salii.

miercuri, 12 decembrie 2012

Vine Craciunul. Cum ne pregatim si ce mai mancam?



Mai sunt putine zile până la Crăciun...

Încep petrecerile de tot felul, sfinți, Revelion, iar pe 8 ianuarie ne uităm cu stupefacție spre abdomen ca să vedem că ne-au dispărut ”pătrățelele” pentru care am muncit din greu toată vara și toamna (in cazul in care le-am avut vreodata) si imediat se instaleaza panica, urmata de o cura de slabire care la unele persoane duce pana la infometare si care numai bine nu face.

E cazul sa ne gandim putin  la ce si cum sa mancam de Craciun, asta ca sa nu ajungem in nici una din situatiile de mai sus, sau chiar mai rau, pe mana medicilor.

De aceea, este bine ca in perioada sarbatorilor sa nu evitam micul dejun, care este cea mai importanta masa a zilei si peste care se "sare" in mod constant din diverse motive (lipsa de timp, cafeaua si tigarea, etc.) deoarece acesta, dupa somnul de pe timpul noptii, aduce un aport important de calorii, reducand astfel nevoia de a consuma alimente grase pe timul zilei. 


La majoritatea romanilor se stie ca felul principal de sarbatori este friptura si in special cea de porc gatita la cuptor.

Este mult mai sanatos ca aceasta sa fie gatita in aburi si cu cat mai putina sare, insotita de garnitura din legume gatite in acelasi mod, care au fost proaspete nu congelate. 

Un bun inlocuitor al carnii de porc este cea de curcan care contine pe linga proteine seleniu, vitamina B6 si aminoacizi,reduce colesterolul rau si genereaza buna dispozitie datorita serotoninei (serotonina este hormonul care iti asigura starea de buna dispozitie si de calm). 


Si ajungem la principalul vinovat de kilogramele in plus , care este dulcele!  

Zaharul este o mare tentatie a omului, dar pe cat de "bun" este la gust, pe atat de mult rau face organismului si nu este de mirare ca e supranumit otrava alba! 

Cofetaria romaneasca e plina de prajituri care mai de care mai gustoase si, pe care, gospodinele trudesc din greu sa le faca cat mai apetisante ca aspect si cat mai dulci, astfel incat sa fie laudate pentru stiinta si efortul lor. 
Nu ma indoiesc de bunele lor intentii,  insa zaharul din aceste prajituri face ravagii organismului uman. 
Printre efectele negative ale acestuia enumar: diabetul, obezitatea, scaderea imunitatii, obliga organismul sa elimine calciul din oase si astfel reduce rezistenta acestora. 

Un alt factor care nu trebiue omis este alcoolul.  Studiile specialistilor au aratat ca acesta ingrasa pentru ca, odata ingerat, este folosit de organism ca sursa de energie si acesta nu mai apeleaza la rezervele de grasime, iar rezultatul se vede in acei centimetri in plus din jurul taliei!  Nu manca pina te simti plin, pentru ca imediat o sa apara o senzatie de disconfort si te vei misca greu.

Bea un pahar de apa cu circa 20-30 min inainte de masa, si astfel vei manca mai putin. Incearca sa faci miscare intre mese, de genul unei plimbari scurte, sau incearca sa fii activ in casa. Miscarea arde caloriile, ajuta la digerarea alimentelor consumate din belsug. Inactivitatea duce la o functionare lenta a intestinelor.
Pentru o digestie usoara ai neaparata nevoie de miscare.

In final, va sfatuiesc sa mancati si sa beti cumpatat, sa gustati din toate bunatatile fara a face excese, si va doresc sa acumulati cat mai putina celulita.

Sarbatori fericite! 

duminică, 25 noiembrie 2012

Ce face un antrenor personal de fitness


Pentru fiecare client, antrenorul concepe un program personalizat de antrenament funcție de nevoile acestuia (program de slăbit, de tonifiere, de modelare sau combinații).  Un antrenor personal de fitness își asistă clientul la fiecare ședință, pe parcursul fiecărei serii de exerciții, corectându-i permanent poziția și intervenind cu explicații suplimentare sau îndemnuri.

De regulă, un antrenor personal se ocupă de cel mult  patru persoane simultan, spre deosebire de un instructor de fitness care îndrumă toți clienții dintr-o sală, fără să le ofere instrucțiuni detaliate pe parcursul exercițiilor.

Un antrenor personal de fitness ține evidența antrenamentelor, a grupelor musculare lucrate la fiecare ședință, putând astfel să dezvolte programele de antrenament în concordanță cu evoluția fiecăruia.

Este foarte important ca atunci când te antrenezi să ai o poziție corectă - de exemplu poziția coloanei, a mâinilor sau picioarelor.  O poziție incorectă poate scădea eficiența exercițiului sau poate duce chiar la accidentări.


Antrenorul personal de fitness vorbește cu tine permanent și îți explică cum să faci mișcările și de ce. Așa capeți încredere și ești încurajat să lucrezi.

Atunci când antrenorul tău procedează ca mai sus, cu siguranță ai dat peste un antrenor bun.

Desigur, poți lucra singur/ă.  Daaar ...antrenorul personal te ajută să-ți cunoști corpul mai bine, te motivează să reușești și să fii admirat/ă.