vineri, 22 februarie 2013

Antrenament brate - triceps - flotari la paralele

Un antrenament inclus in categoria de exercitii pentru musculatura pieptului, flotarile la paralele executate intr-un anumit mod ,poate fi un exercitiu care dezvolta foarte mult musculatura bratelor respectiv  tricepsul. Pentru executarea acestui exercitiu apuca barele paralale cu piza neutra si indreapta coatele,dar nu in totalitate , avand grija sa nu fortezi articulatiile mainilor prin lasarea in interior a acestora. Coboara indoind articulatia coatelor  pina cand bratul si antebratul formeaza un unghi de 90 de grade dupa care impinge in maini si ridicate in pozitia initiala. Pe timpul efectuarii exercitiului incearca sa stai cat mai drept pentru a folosi mai mult muschiul tricepsului si mai putin pieptul si deltoidul cum se intampla atunci cand esti aplecat in fata, tine bratele linga corp si coatele indreptate in spate. Inspira la coborare iar cand ajungi in punctul inferior blocheaza respiratia pana cand te ridici si expira cand ajungi in pozitia de plecare. Nu te sprijini in podea cu picioarele! In cazul in care poti executa 15 repetari la liber, pentru a creste gradul de dificultate foloseste un disc de haltera agatat de centura sau o gantera prinsa cu picioarele in spatele genunchilor.

sâmbătă, 16 februarie 2013

"FARA STEROIZI"- Cateva motive pentru care nu e bine sa folosesti steroizi anabolizanti

Marea majoritate a celor care vin in salile de bodybuilding(mai ales barbatii) au ca scop obtinerea unui corp cat mai musculos. Motivele pentru obtinerea acestui deziderat sunt variate, de la atragerea mai usor a persoanelor de sex opus , pana la cel de a fii invidiat de persoanele de acelasi sex cu ei. Motivul nu este foarte important atat timp cat faci sport! Important este cum ne antrenam si ce substante folosim pentru atingerea scopului propus. Cei care fac antrenamente de culturism, in special tinerii(incepatorii), vin la sala si spera ca in timpul cel mai scurt posibil sa obtina un corp herculean si cand vad ca rezultatele nu sunt pe masura asteptarilor, apeleaza nu de putine ori la steroizi anabolizanti. Acestia sunt derivati sintetici care in urma administarii orale sau injectabil produc efecte similare cu cel al testosteronului , care este hormonul sexual masculin, cel care este responsabil cu cresterea fortei si a masei musculare a organismului uman. Fac acest lucru dupa ce au auzit de la diversi "binevoitori" de efectele acestor substante ,fara a se interesa daca acestea au efecte negative asupra corpului pe termen lung. Pe scurt acceste substante care au fost interzise sportivilor de perormanta( au fost si la noi decese cauzate de administrarea acestor substante) fac mai mult rau decat bine organismului.Fara a epuiza lista acestor efecte am sa numesc cateva aici , respectiv:
-afecteaza creierul provocand agresivitate , anxietate, oboseala  schimbari de dispozitie, tu;burari psihice
- inima si sistemul cardiovascular  prin afectarea coagularii sangelui ce poate duce la formarea de cheaguri care sa obtureze diverse vase de sange din creier, inima sau plaman ce poate provoca hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca sau chiar un infarct sau accident vascular cerebral
-ficatul caruia ai  degradeaza activitatea celulelor hepatice, icter ,toxicitate hepatica,hepatita, degradarea tesutului
-marirea prostatei
-impotenta si sterilitate
-acnee
-calvitie severa
-afectiuni renale
-cancer
Si lista poate continua, dar consider ca este suficient.
Aratand cat rau va pot face aceste substante va sfatuiesc sa nu apelati la acestea decat in cazul unor afectiuni medicale care nu pot fi tratate altfel si numai cu avizul si sub supravegherea medicului.

vineri, 15 februarie 2013

antrenament pentru picioare- genuflexiuni cu bara pe spate

genuflexiuni.jpgExercitiu de baza pentru dezvoltarea picioarelor cat si a intregului organism, genoflexiunile cu bara pe spate sunt pe cat de, sa spunem, "nesuferite" pe atat de eficace. Acestea ajuta la obtinerea masei musulare a intregului corp prin stimularea secretiei de testosteron si a somatotropinei(hormonul de crestere),executate in mod corect, accelereaza arderea caloriilor, intaresc muschii si ligamentele prevenind astfel accidentarile. Pentru efectuarea exercitiului inacalzeste bine picioarele si zona lombara. Pozitioneaza-te pe centrul halterei aflata pe suport si pune bara sprijinita pe trapez si deltoizii posteriori, prinzand-o cu mainile la o distanta care sa nu tensioneze articulatiile,cu priza completa. Ridica haltera si date 1- 2 pasi inapoi  dupa care departeaza picioarele putin mai mult decat latimea umerilor , cu varfurile orientate usor in exterior. Arcuieste usor spatele in zona lombara,atfel incat coloana vertebrala sa fie dreapta si indoaie genunchii pina cand ajung in unghi de 90 de grade, avind grija ca acestia sa nu depaseasca perpendicular degetul mare de la picioare. Coboara pina cand coapsele ajung paralele cu solul cu spatele drept si privirea inainte, dupa care ridicate pina ajungi in pozitia initiala.Inspira la coborare si expira la ridicare. In cazul folosirii unor greutati foarte mari foloseste o centura de forta si executa exercitiul cu ajutorul unui antrenor sau unei alte persoane care sa te asigure. Daca ai probleme cu echilibrul pe timpul executarii exercitiului stai cu calcaiele pe o suprafata de spijin(disc de haltera) de maxim 5 cm inaltime.Executa 4-5 seturi , numarul de repatari fiind efectuate in functie de greutatea folosita.

luni, 4 februarie 2013

antrenament umeri(deltoid posterior)-fluturari gantere din aplecat

Acest exercitiu se adreseaza deltoidului posterior si se executa din pozitia stand in picioare ,la cabluri sau  pe o banca inclinata. Stai in picioare cu corpul aplecat inainte la 90 de grade, avind picioarele apropiate si genunchi usor flexati. Bratele sun intinse perpendicular pe directia solului.Apuca cate o gantera in fiecare mana avand priza normala(palmele orientate una spre cealalta) si ridica bratele in arc de cerc pina cind acestea devin paralele cu podeaua avind coatele usor indoitesi incearca sa mentii aceasta pozitie circa o secunda, dupa care coboara mainile controlat in pozitia de plecare in fata tibiilor.Inspira la ridicare si expira la finalul miscarii.Spatele sa fie drept pentru a evita accidentarea sa. Exercitiul se executa cu greutati care sa iti permita efectuarea a 10 -12 repetari. Greutatile prea mari forteaza articulatiile mainilor si nu sunt indicate. Executa 3-4 seturi de 10-12 repetari.